Фуле: Изборите услов Албанија да добие кандидатски статус

Комесарот за проширување на ЕУ Штефан Фуле изјави дека изборите кои ќе се одржат во јуни, се услов Албанија да ги започне преговорите за добивање на датум за кандидатски статус за влез во ЕУ.Фуле овој став на ЕУ го соопшти на Советот за Асоцијација и стабилизација кој се одржува во  Луксембург и притоа додаде дека слободните  избори  во Албанија не треба да бидат само за една партија, туку за сите партии.„Албанија треба да ги исполни сите приоритети“,  рече Фуле.Министерката за интеграции во албанската влада Мајлинда Брегу му вети на Фуле дека  Тирана ке спроведе фер и демократски избори, и ќе продолжи со борбата против корупцијата и криминалот.
МакфаксКомесарот за проширување на ЕУ Штефан Фуле изјави дека изборите кои ќе се одржат во јуни, се услов Албанија да ги запо

Пронајдете не на следниве мрежи: