ШЕСТ ГОДИНИ СПИЕЛА НА АЕРОДРОМ А ДЕНЕС Е МИЛИОНЕРКА: Поранешната бездомничка сега води сериозна компанија и сите и завидуваат поради тоа!

Таа 2015 година, кога еден инвеститор го напишал првиот чек што ја поставил на патот да стане и самата, Арлан Хамилтон била бездомник и спиела на подот на аеродромот во Сан Франциско. Хамилтон, тогаш 34, не посетувала колеџ и работела во музичката индустрија.Сепак, таа читала многу за ризичен капитал и одлучи дека мора да се пробие во елитата на инвеститори во стартап компании.Во тоа време таа одела на состаноци во Силиконската долина, а луѓето што ги запознала не знаеле дека таа спие на аеродромот.– Беа потребни години на упорност – изјавила основачот на Бекстејџ Капитал.Ѝ требаше долго време да убеди инвеститор да и даде шанса на нејзината компанија . Планирала да инвестира во други стартапи во замена за удел во компанијата. Таа брзо дозна дека белите луѓе имаат најголеми шанси да добијат пари за да започнат бизнис.– Како геј црнка, оваа статистика ми го промени животот – објаснува таа.Поради ова решила да се фокусира на потценетите луѓе, на оние кои на пример се дел од малцинството и инвестираат во нивниот бизнис, пренесува Блеск.Досега нејзината фирма Бекстејџ Капитал има инвестирано околу 20 милиони долари во речиси 200 компании и е во процес на собирање нов инвестициски фонд од 30 милиони долари. Бекстејџ се фокусира на недоволно застапени основачи, вклучувајќи жени, малцинства и ЛГБТК претприемачи.
– Многумина од нив зборуваат за тоа како ние им бевме прва проверка или бевме прва рунда, или бевме луѓето кои останавме со нив со години и верувавме во нив – вели Хамилтон.Според PitchBook, компаниите со само жени основачи добиле само два отсто од вложените средства за ризичен капитал минатата година. Според анализата на digitalundvided од 2020 година, инвестициите во црнци и шпанско-основачи претставуваа само 0,64 отсто од вложувањата во ризичен капитал заклучно со 2018 година.Хамилтон вели дека останува борба за Backstage Capital да собере пари од институционални и корпоративни инвеститори за да инвестираат во овие стартапи. Нејзиниот напор да започне фонд од 36 милиони долари за финансирање на црните претприемачи во 2018 година пропадна откако главниот инвеститор се повлече. Хамилтон продолжи да собира помал фонд, пренесува Time.Во 2020 година, таа напиша книга наречена „Твојот прв милион: Зошто не треба да се родиш во наследство на богатство за да го оставиш зад себе“ со желба да го сподели своето искуство со другите и да ги инспирира да истраат и да не се откажуваат.

Пронајдете не на следниве мрежи: