Што би се случило доколку Германија ја напушти Европската Унија? „Последиците би биле огромни“

Германија би претрпела сериозна економска штета доколку ја напушти Европската унија, пишуваат истражувачите на Германскиот економски институт во извештајот што го пренесе германската новинска агенција ДПА. Напуштањето на ЕУ, пишуваат економистите во нивната анализа, „ќе доведе до сериозна економска криза и долгорочно губење на просперитетот за населението во Германија“.Екстремно десничарската партија Алтернатива за Германија (AfD) сака делумно да ја ослабне европската интеграција. Според нивното мислење, Европската унија треба да биде само економска и интересна група на лабаво поврзани поединечни држави. Истражувачите од Институтот во Келн процениле дека може да се очекува намалување на БДП за 5,6 отсто, или околу 690 милијарди евра, пет години по излегувањето на Германија од Унијата.Околу 2,5 милиони работни места би можеле да останат изгубени во петтата година. Ова приближно одговара на загубите во економската додадена вредност поради пандемијата на коронавирус и кризата со цените на енергијата по руската инвазија на Украина.„Последиците би биле огромни“Пресметките се засноваат на настани и податоци од минатото, но бидејќи трошоците би биле подеднакво високи, истражувачите пресметале што би се случило со Германија доколку таа ја напушти ЕУ истовремено со Велика Британија. Британските гласачи го одобрија излегувањето од Унијата, познато како Брегзит, во 2016 година, а процесот беше завршен во 2020 година.За да го утврдат ова, економистите го анализираа економското влијание на Брегзит врз Британија од референдумот во летото 2016 до 2021 година, а потоа ги екстраполираа тие ефекти во Германија, земајќи ги предвид разликите меѓу двете земји. Последиците од вистинското излегување на Германија од Унијата веројатно би биле поголеми, сметаат авторите, кои укажуваат на блиските врски на Германија со другите членки на ЕУ и употребата на заедничката валута евро.

Пронајдете не на следниве мрежи: