Кој смее а кој не смее да пости!? 3 групи на луѓе кои постат а би можеле да си го загрозат здравјето (фото)

Започна велигденскиот пост кој ќе трае седум недели. Тоа е најдолгиот пост во годината, па изборот и начинот на исхрана е многу важен за нашето здравје во овој период, поради различната исхрана.Не треба да заборавиме дека вирусите сè уште се најсилни и дека на телото му е потребна храна која ќе му обезбеди силен имунитет, со многу витамини, особено витамин Ц.Како да се почитува сето тоа и да се зачува доброто здравје и имунолошкиот систем за време на постот, објасни Марија Рапајиќ, познат нутриционист.Таа посочи дека од гледна точка на медицината не треба да постат пациентите со дијабетес, кардиоваскуларните и пациентите со бубрежна инсуфициенција.Постот се препорачува за гихт, бидејќи количината на протеини по килограм телесна тежина е намалена.Неопходно е да се побара совет од лекар за исхраната да биде избалансирана, особено кај пациенти со бубрежна инсуфициенција.– Оброците треба да ги подготвуваме однапред од три до четири дена и да бидат избалансирани, да имаме житарки од цело зрно, леб тонус, семки од тиква и лен, избалансиран зеленчук. Треба да избегнувате да готвите грашок и моркови. Овој пост е строг бидејќи се пости на вода. Гладни сме затоа што научивме да се потпираме на масти и протеини и тоа е она што нè одржува сити.Затоа е важно да се направи хумус, растителен протеин, кој ќе го зачиниме со лук, јаткасти плодови и маслиново масло. Не е дозволена риба во овој пост.Постот не е диета– Треба да постиме за да си ги расчистиме мислите иако сме религиозни и да се воздржуваме од злодела. Постојат и други начини за детоксикација.Придобивките од постот– Позитивните ефекти од постот се гледаат по третата недела, мирни сме во душата, го исчистивме телото од нездрава храна. За време на постот, можеме да се здебелиме и да ги зголемиме триглицеридите и холестеролот, бидејќи немаме време да ја подготвиме храната однапред. Потоа застануваме кај пекарата и внесуваме транс масти, а незаситените масни киселини се акумулираат во крвните садови и тоа е проблем. Но, ако го следиме правилниот режим, житарки наутро, зеленчук и овошје како ужина попладне, а хумус во текот на денот, после три недели резултатот е видлив, потенцира нутриционистот.

Пронајдете не на следниве мрежи: