10те најиконични фотографии од 1940тите

Loading...

Оваа фотографија е направена во почетокот на Втората Светска Војна, на неа е опишано како Адолф Хитлер го освојува Париз со неговите ортаци и станува една од најироничните фотографии од 1940тите и Втората Светска војна.  

Оваа моќна фотографија од смртта на последниот Евреин во Винитса – Украина, била најдена во албумот на некој војник. Името на фотографијата доаѓа од натписот на задната страна на фотографијата и посочува на тоа што се случило во Винитса: сите 28.000 Евреи кои живееле таму биле убиени. 

Варшавското гето востание, 1943 година
Застрелан во 1943 година, ова е една од најпознатите слики од Втората светска војна, која што го опишува теророт инспириран од страна на нацистите. Сликата подоле го покажува уништувањето на Варшавското гето, кое било принуден дом на илјадници полски граѓани Евреи. Иако најтажниот дел од сликата е исплашеното момче кое е во преден план, со кренати раце како е насилно отстрането од своето скривалиште. 

Денот „Д“ во 1944
Направена од страна на Роберт Капа, ироничната фотографија Денот „Д“ отсликува фронт од крвавата светска војна во Омаха Бич. Морничавата, нејасна слика покажува еден војник кој исчезнува во експлозијата, тоа само го дообјаснува описот на хаосот во војната. 

Оваа иронична фотографија отсликува радост и олеснување низ Америка, како било прогласено примирје во Втората светска војна. Спротивно на мислењата на сите, двајцата на сликата не се љубовници, воодушевениот војник подарувал бакнежи на жените во Тајмс Сквер – ова среќна сестра била само една од нив. 

Подигање на Советското знаме на Рајхстагот, 1945 година
Ги прикажува советските трупи како го подигаат знамето на врвот на зградата на германскиот Рајхстаг. Оваа иронична фотографија била направена од страна на Евгениј Халдеј за време на битката во Берлин на 2 мај, 1945 година. Се смета за една од најпопуларните и идентични слики од војната. Фотографијата била толку популарна, бидејќи на узурпацијата на историски значајната зграда симболизира соборување на советските непријатели. 

Подигање на знамето на Иво Џима, 1945 година
Оваа фотографија освои Пулицеровата награда. Сликата од Џо Розентал ги прикажува американските маринци како патриотски го подигаат знамето на врвот на планината Сурибачи, за време на битката на Иво Џима во Втората Светска војна. Половина од мажите прикажани на фотографијата починале во битката. 

Атомската бомба во Хирошима, 1945 година
Оваа нејасна фотографија ја отсликува експлозијата на атомската бомба на 6 август во Хирошима, Јапонија. Тоа била втората атомска бомба што некогаш била искористена и облакот во вид на печурка на сликата го дава обемот на уништувањето: 150.000 луѓе биле убиени или повредени. 

Првиот компјутер, 1946 година
Слика од првиот компјутер кој дебитираше во февруари 1946 година кога уредот се состоел од 18.000 вакуум цевки, многу жици и 170.000 вати на моќ и исполнувал 1.500 квадратни метри простор. 

Оваа надреална слика била направена од страна на Филипе Халсман како почест на двете нови атомски години и да надреалното ремек-дело на Салвадор Дали „Leda Atomica“. Бизарната фотографија е всушност комбинација на луѓе кои скокаат и вода и фрлени мачки. Снимањето траело шест часа, 28 скокови и разни помошници фрлале работи во воздухот. 
 

Оваа моќна фотографија од смртта на последниот Евреин во Винитса – Украина, била најдена во албумот н

loading...
Loading...