Google ќе инвестира една милијарда евра во финскиот центар за податоци за да го поттикне растот на Al

Гугл во сопственост на Alphabet ќе инвестира уште 1,1 милијарда евра во проширување на кампусот на центарот за податоци во Финска, за да го поттикне растот на бизнисот на Ал во Европа.Во последниве години, многу центри за податоци се лоцирани во нордиските земји поради поладната клима, пониските даноци и обилната достапност на обновлива енергија.Дури и капацитетот на енергијата на ветерот во Финска рапидно се зголеми во последните години, за 75 отсто само во 2022 година, пишува Ројтерс , пренесува Телеграфи.Затоа, има капацитет за обновливи извори на располагање за центрите за податоци како што е Google.Аналитичарите сметаат дека потрошувачката на енергија во центарот за податоци масовно ќе се зголеми поради брзото зголемување на употребата на Ал.„Топлината што излегува од нашиот фински центар за податоци ќе биде насочена кон мрежата за централно греење во блиската Хамина, покривајќи ги локалните домаќинства, училиштата и јавните комунални згради“, се вели во соопштението на Google.Инаку, покрај финската инвестиција, технолошкиот гигант најави дека ќе гради и други центри за податоци во Холандија и Белгија. 

Пронајдете не на следниве мрежи: