Живот

Живот

Социјалната изолација го зголемува ризикот од смрт

Социјалната изолација, особено кај постарите лица, е поврзана со поголем ризик од смрт, според анкетата спроведена во Велика Британија. Научниците од UCL факултетот користеле податоци на околу 6.500 луѓе на […]

Живот

Белиот леб, шунката и павлаката го скратуваат животот

Едно неодамна спроведено истражување покажа дека одредени видови на храна која луѓето ја консумираат секојдневно, го скратува животниот век. Некои намирници го зголемуваат ризикот од прерана смрт. Едно истражување кое […]

Живот

Зошто имаме желба за кофеин?

Кофеинот е метилксантин кој е присутен во чајот и во кафето и претставува стимулативно средство кое денес се користи низ целиот свет. Меѓутоа дали сте знаеле дека фактотот дали ќе […]

Живот

Знаете ли за што луѓето најмногу жалат пред крајот на својот живот?

Животот поминува, додека да го сфатиме тоа, доаѓа тој последен час. Медицинска сестра од Австралија посветила цело истражување на луѓето кој биле пред крајот на својот живот. Таа работела со […]