Нема да ви одземат многу време, а ќе уживате во крајниот резултат.Состојки:
2 млади тиквички
250 грама ориз
250 грама свежи печурки
Кромид
2 зелени пиперки
2 домата
2 моркова
Лук, магдонос, сол, црн пипер, мешан зачин, оригано, црвена сол
Подготовка:
Убаво измијте ги и излупете ги младите тиквички. Пресечете ги на неколку делови и излупете ја внатрешноста. Тавата подмачкајте ја со масло за јадење или со путер. Наредете ги внатре тиквичките.
Оризот варете го десетина минути и потоа процедете го низ студена вода.
На шпорет загрејте масло за јадење во една тава. Додајте го ситно исечканиот кромид, зачинете со сол, црн пипер, мешан сув зеленчук и оставете го да се динстува. Потоа додајте ситно сечкани печурки, пиперки и моркови. Потоа додајте го оризот и пржете уште малку додека сета смеса не биде готова. На крај додајте ги исечканиот магдонос и лук. Со оваа смеса наполнете ги тиквичките. Доматите исечкајте ги на кругови и наредете ги врз тиквичките. Налејте вода до половина на тиквичките и во водата додајте доматно пире или рендан домат. Покријте ја тавата со капак. Нека се печат во рерна 45 минути. Десетина минути пред два бидат готови, извадете го капакот, да се потпечат.
Повеќе рецепти, кулинарски трикови, совети за здрава храна и здрав начин на живот, диети и животни искуства, можете да најдете на НАЈАДИСЕ.МК како и на фан страната на Фејсбук, а може да станете и член од групата на Најадисе на Фејсбук каде може да споделите ваш омилен рецепт.Состојки:
2 млади тиквички
250 грама ориз
250 грама свежи печ