Шопингхоличарите се психички болни личности!

Сите ние сакаме да идеме во шопинг, но не треба да претеруваме. Посебно кога се знае дека компулсивното купување претставува знак на сериознен психички проблем.
 Компулсивното купување може да биде знак на голем психички проблем. Повремените излегувања на неконтролираното купување им се случува на многумина, но доколку тие епизоди стануваат се почести и овозможат само краткотрајно чувство на задоволство, можат да претставуваат знак на психичко пореметување.
Луѓето кои се склони на честите напади за шопинг, се обидуваат да го сокријат купеното и да заборават што се купиле поради чувството на срам и вина, но во многу случаеви на неконтролирано купување се јавува во комбинација со други психички пореметувања како на пример депресија. Пред нападот на шопинг може да се појават епизоди на депресија, стрес или досада.

Пред да побараат стручна помош, таквите личности, честопати се изложени на финансиски, правни проблеми и проблеми во друштвото, па затоа стручните лица препорачуваат самите да си побараат помош. Што се однесува до компулсивноста, таа претставува чуство за повторно да се повторуваат одредени работи кои се доживуваат како внатрешна принуда која е пропратена со чувство на аксиозност.

Во типичните компулсивни работи, спаѓаат постојаното миење на рацете, одредени непотребни ритуали пред излегување или влегување во домот, пребројување или прескокнување на нешто. Во психоанализата, компулсивноста се објаснува како враќање на потиснатото во опсесивната неуроза, во која се потиснати со свесниот дел на личноста.Компулсивното купување може да биде знак на голем психички проблем. Повремените излегувања на неконтролираното купување им се случува на многумина,

Пронајдете не на следниве мрежи: