Ознака: АНТИБИОТИЦИ

Живот

Антибиотици и COVID-19: Лекарите ги препишуваат лесно, но тоа може да создаде нов проблем

Огромното мнозинство на пациенти со COVID-19 примени во американските болници во првите месеци од пандемијата добиле антибиотици, дури и пред да се потврди дали имаат некаква бактериска инфекција, покажа студија […]

Живот

5 напитоци кои треба да ги избегнувате доколку земате антибиотици

Иако речиси секојдневно ги консумираме, докторите препорачуваат да не го правиме тоа додека сме под терапија. Антибиотиците се лекови кои го спречуваат растот на бактериите и се применуваат во лекување […]

Вести

Расте резистентноста на антибиотици во ЕУ

Последниот извештај на Европската агенција за безбедност на храна и на Европскиот центар за превенција на болести, констатира зголемување на отпорноста на антибиотиците кај населението во ЕУ. Според експертите, најмногу […]

Живот

Како да препознаете месо полно со антибиотици и хормони

Бело воденикаво пилешко или бледо парче свинска кременадла, која не е прошарана со бела маснотија се сигурен знак дека таквото месо, во најмала рака е полно со антибиотици, хормони или […]

Вести

Светот останува без ефикасни антибиотици

Во светот недостигаат ефикасни антибиотици поради зголемената отпорност на болестите на лекови, соопшти Светската здравствена организација (СЗО).  СЗО предупредува дека нема доволно нови антибиотици, чиј развој е во тек, за […]

Занимливости

Како правилно да ги земате антибиотиците и лековите за тироидна жлезда?

Истовременото земање на лекови за  тироидна жлезда и антибиотици може да влијае ма апсорбирањето на лекот за тироидната жлезда односно може да биде смален или зголем ефектот. Истражувањето  на списанието […]

Занимливости

Во мумија откриена СУПЕРБАКТЕРИЈА отпорна на АНТИБИОТИЦИ!

Научници пронашле бактерија која е отпорна на сите модерни антибиотици во утроба на мумија стара 1000 години.Бактеријата е откриена со ДНК анализа на материјалот од утробата на мумијата, од ренесансна […]