Ознака: вампири

Контроверзни фајлови

Постои кичевчанец кој се повампирил?!

Постои приказна во која многумина веруваат дека сепак е вистинита, за кичевчанецот кој се повампирил. Приказната за овој кичевчанец ја раскажува еден млад скопјанец кој ја слушнал од својата баба.  Селанецот […]

Контроверзни фајлови

Вампирите во Македонија

Врз основа на расположливиот материјал можеме да издвоиме неколку типа на вампири, земајќи ја како појдовна точка нивната дејност, откако ќе ce појават во светот на живите. Такво издовјување всушност […]

Издвојуваме Контроверзни фајлови

Вампирите и нивните метафори во балканските простори

Верувањата во вампирите датираат од најстарите времиња, па затоа не можe сосема јасно да се утврди нивната првобитна просторно-временска распространетост и форма. Но тоа не е случај со точно определената […]

Контроверзни фајлови

Преку денот вампирот оди по гробовите, а преку ноќта шета секаде

Народот верува дека мртовецот може да се повампири. Може да се повампири оној што ќе умре уф пугани дни, односно од Божик до Богојавление. Муслиман што јадел свинско месо, се […]

Вести

Убиени 6 лица под сомнеж дека се вампири

Шест жители на областа Муланџе во африканската држава Малави биле убени во текот на септември поради сомнеж дека се вампири.Во најмалку три инциденти, локални жители се самоорганизирале и ги нападнале […]