Ознака: македонски јазик

Вести

Австралија: Македончињата од забавиште до 12-годишна возраст ќе го учат македонскиот јазик во училиштата на Нов Јужен Велс

Владата на Нов Јужен Велс во Австралија објави дека во наставниот план и програма за македонскиот јазик за првпат ќе биде застапен од забавиште до 12 годишна возраст во училиштата […]

Вести Регион

Грција бара нов амандман на Преспанскиот договор!?!

По големите бранувања што во Грција ги предизвикаа изјавите во Собранието на премиерот Заев за учењето на македонскиот јазик во Грција, за неговата употреба, за „Егејска Македонија“, Атина ќе ја […]

Издвојуваме

Хомер зборувал јазик сличен на денешниот Македонски?

Пребарувајќи по интернет наидовме на една многу интересна табела која навистина отвора многу сомнежи дали антиочкиот Грчи поет Хомер зборувал на јазик сличен на денешниот Македонски. Оваа табела открива многу […]

Сцена

Македонскиот јазик ми е секси!

Јелена Карлеуша во интервју за 1ТВ во емисијата на Тијана Дапчевиќ, за обожавателите од Македонија открива зошто македонскиот јазик и звучи секси, но и детали за македонските натпреварувачи што се […]

Вести

ОВА СЕ ЛУЃЕТО КОИ ГО ПРОДАДОА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

Од 61 пратеник колку што има владеачкото мнозинство, 66 пратеници гласале „за“ законот за двојазичност во прва фаза. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ пак најавија дека во наредниот период ќе продолжат со […]

Издвојуваме

Скокам од радост кога ја гледам вашата љубов кон нашиот мајчин јазик

ПИСМОНА ДИМИТРИЈА МИЛАДИНОВ ДО КУКУШАНИ:СКОКАМ ОД РАДОСТ КОГА ЈА ГЛЕДАМ ВАШАТА ЉУБОВСПРЕМА НАШИОТ МАЈЧИН ЈАЗИК (24 октомври 1857 год.)“Драги, Со задоволство го прочитав вашето пријателско писмо, и со голема радост […]

Издвојуваме

Некои македонски патриоти имаат прецизна мисла-Солун,февруари 1874 година

ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕЈКОВ:НЕКОИ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ ИМААТ ПРЕЦИЗНА МИСЛА:“МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ БУГАРИ” И УПОРНО НАСТОЈУВААТ ДА СЕ ЗДОБИЈАТ СО СВОЈА ОДДЕЛНА ЦРКВА И ГО ИСТАКНУВААТ МЕСНОТО МАКЕДОНСКО НАРЕЧЈЕ КАКО ЛИТЕРАТУРЕН ЈАЗИКВаше […]

Издвојуваме

Учителот Венијамин Мачуковски во солунската општина и читалиште издава учебници на македонски јазик

(1870 год.)“Треба да одбележам дека со заземањето на учителската должност од г. Мачуковски секој велеше оти како родум Македонец новиот учител ќе ги задоволи претензиите  на извесниот кружок – да […]

Вести

Симона Груевска -Маџовска: Зошто во Македонија има граѓани што не го знаат Македонскиот јазик?

  Како можело да се случи во Македонија да има граѓани кои што се родени во земјаа, учеле училиште во неа а не го познаваат македонскиот јазик кој што е […]

Вести

Не можам да го изедначам непризнавањето на македонскиот јазик со барање за поголемо добрососедство

Во 2017 година вие некому да му кажете дека не може да има јазик или дека неговиот јазик е само уставна категорија, односно го толкуваме дека е бугарски, но бидејќи […]

Издвојуваме

Независна унитарна Македонија со еден македонски јазик, едно македонско знаме, отфрлање и стоп на тиранската платформа

ЧЕСТВУВАЊЕ ЗА МИХАИЛ ГЕРЏИКОВ ПОД МОТОТОВо организација на МПЗ Тодор Александров беше органзиаринао чествување и панихида за Михаил Герџиков.Чествувањето беше под  мотото за Независна унитарна Македонија со еден македонски јазик […]

Вести

Трибина за значењето на македонскиот јазик кај младите одржана на Филолошкиот факултет

Во аулата на Филолошкиот факултет денес беше одржана трибина на тема „Значењето на македонскиот јазик кај младите“.Истата ја проследија голем број млади лица. На трибината свое обраќање имаа поетесата Виолета […]