Историја

Историја

АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ГРЦИ ВО ТЕБА!

Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со Грците – АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ГРЦИ ВО ТЕБА Еден од најголемите докази дека Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со […]

Историја

Димитар Влахов. Ликовите на македонските револуционери

Во почетокот на втората половина на претходниот век, кога на европската сцена се појави македонското прашање како акутно, положбата на македонскиот народ била неподнослива. Турската влада немилосрдно го ограбувала населението […]

Историја

Христо Андонов Полјански – За Крушевската република

Најдобра организација за успешно изведување на востанието била спроведена во крушевскиот реон. По Смилевскиот конгрес крушевските револуционери најактивно се подготвувале за востание. Особено големо внимание му било обрнато на военото […]

Вести Историја

Петровски: Договорот со Бугарија е увертира во промена на името

Режимот кои што е воспоставен на чело со Заев одбива да го даде на увид на македонската јавност и на политичките партии  како и на стручните лица документот кој што […]

Вести Историја

Промоцијата на првиот и вторниот том од зборникот документи „Илинденски сведоштва“

Промоцијата на првиот и вторниот том  од зборникот документи „Илинденски сведоштва“ – Ве информираме дека Државниот архив на Република Македонија организира промоција на првиот и вториот том од зборникот документи […]

Вести Историја

Десната рака на Зоран Заев го заплашува Филип Петровски, кој ги разоткри злосторствата од 1945 во Македонија!

Директорот на Државниот архив на Република Македонија, Филип Петровски беше сослушан од обвинителите во Скопје поради неговиoт  пост на Твитер. Жалбата е поднесена од страна на шефот на локалниот нелегитимен […]

Вести Историја

„Црните страници на УДБА“ промовирани во Куманово

Во кумановскиот театар, денеска во организација на Државниот Архив на Република Македонија беше промовирана едицијата „Црните страници на УДБА“. Директорот на Државниот архив Филип Петровски ги презентираше документите објавени во […]

Издвојуваме Историја

Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија

Коста Веселинов е македонски културен деец, публицист и историчар. Роден е во село Бобшево, Пиринско во 1908 година. Се образува во Горна Џумаја, Пазарџик, каде завршува гимназија, а извесно време […]