Без пржење во длабоко масло: Крофни од рерна меки и вкусни

Рецепт за крофни што нема да го промените. Просто се совршени!
Состојки и подготовка:
половина коцка квасец (30 гр или лажичка сув квасец), 500-600 гр меко брашно, половина лажичка сол, 200 мл млеко (може да се користи и вода)
2 кесички ванилин шеќер, исто така, може и арома, 50 гр шеќер, 2 јајца, 50 мл масло
Измешајте се заедно и замесете со 500-600 гр меко, бело брашно. Кога ќе додадете брашно, не заборавајте да додадете половина лажичка сол.
Покријте го добро замесеното тесто и оставете го да нарасне на топло. По половина час или час, промешајте, растегнете со сукало и направете кругови со поголема чаша или калап.
Направете мало вдлабнување на еден дел од круговите со притискање со прстите. Таму ставете го филот што го сакате, премачкајте ги рабовите на тестото со вода и преклопете го другиот дел од тестото. Притиснете со прстите околу крофтата за да ги споите парчињата и потоа повторно направете ја формата со калапот за крофни. Можете да го погледнете видеото.
Наредете во тепсија со хартија за печење, премачкајте ги крофните со изматено јајце и оставете да отстојат 15-20 минути, малку да нараснат. Печете на 180 степени околу 30 минути, во зависност од рерната генерално треба фино да заруменат. Извалкајте ги крофните во шеќер во прав и уживајте.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.