Која храна не смее повторно да се подгрева

Експертите за здрава исхрана предупредуваат дека не сите јадења во секојдневната исхрана можат повторно да се загреваат. Таквата храна не само што ги губи своите корисни и нутриционистички својства, туку може да му наштети и на нашето тело.
Никогаш не ги подгревајте јадењата на база на јајца. Тие не само што брзо ги губат сите свои корисни својства, туку и се здобиваат со штетни својства поради појавата на канцерогени и токсични материи. Затоа, омлети и изматени јајца треба да се подготват пред секој оброк, а варените јајца совршено ќе надополнат многу салати и сендвичи, кои треба да се консумираат веднаш по готвењето.
Јадењата со додаток на целер не се само вкусни, туку и здрави. Сепак, со повторен термички третман, некои од елементите содржани во целерот ја менуваат својата структура и стануваат канцерогени. Решение: многу крем супи базирани на целер се вкусни премногу ладни.


Спанаќот е задолжителен во диетата на луѓето кои се придржуваат до принципите на здрава исхрана. Меѓутоа, кога се загреваат постојано, нитратите што можат да бидат содржани во нивните лисја се претвораат во нитрити и нитрозамини. Вторите имаат штетно влијание врз ферментацијата и варењето на желудникот. Најдобро е да користите спанаќ во смути, сендвичи и салати за да извлечете максимум корист за вашето тело и здравје.
Подгреаниот компир го губи и вкусот и здравствените квалитети. И ако се чуваат неправилно на собна температура и во фолија, тие можат да предизвикаат ботулизам, според нутриционистите од „Граници на здравјето“.
Јадете чорби и пире веднаш по готвењето. Ако останат варени компири, можете да ги користите за да подготвите вкусни и полни салати или ладни супи.

 

Не се препорачува повторно загревање на пилешкото, бидејќи ваквите дејства ја менуваат структурата на протеинот и тоа може негативно да влијае на варењето, правејќи го месото тешко сварливо. Таквата храна може да предизвика гастроинтестинални проблеми и да го зголеми ризикот од развој на гастритис.
Од остатоците од варено или печено пилешко, котлети и шницли можете да подготвите вкусни салати или сендвичи.
Цвеклото е уникатен производ кој не ги губи своите корисни својства за време на првичниот термички третман, исто како и доматите. Но, повторно загревање значително ги нарушува корисни својства на оваа коренска култура.
За да го извлечете максимумот од овој здрав зеленчук, додадете варени цвекло во салати и сурова цвекло во разни коктели.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.