Потребни се:
250 гр семе од афион;
150 гр цреши; 350 мл млеко;
4 лажици шеќер;
екстракт од ванила;
кора од лимон;
лажица маснотии;
3 лажици вода;
6 кори за пита
Подготовка:
Загрејте ги маснотиите и водата. Ова ќе ги премачка корите.
Загрејте го млекото, додадете шеќер и екстракт од ванила.
Прелијте ги сомелените афионови семиња на кои додадовте кора од лимон.
Земаме една кора, ја преливаме маснотијата, ставаме од маслото и водата, го повторуваме процесот.
Преку тоа ја даваме третата кора, преку неа филот од афион и цреша.
Посипете со шеќер. Завиткуваме.
Истото повторете го со уште три кори.
Истурете ја маснотијата, ставете ја во подмачкана тава и печете на 200 C околу 35 минути.