АDRENOCHROME – “СУПЕР-ДРОГАТА” НА ЕЛИТАТА?

АDRENOCHROME – „СУПЕР-ДРОГАТА” НА ЕЛИТАТА?

Дезинформациите за Адренохромот и неговите наводни врски со Ковид-19 преминаа до точката на презаситеност. Но, што е тоа? Ја одделуваме литературната историја на супстанцијата од нејзините функции во реалниот свет.

Ако поминавте многу време на Интернет во последно време, како и сите други во ова време на заклучување, веројатно сте паднале на некои чудни „Ковид-19“ зајачки дупки . Еден збор што можеби сте го сретнале деновиве на мрежата е зборот „адренохром“. Тој е сега многу популарен во одајата на заговори: ве прави наводно млади, или во еуфорија, или се конзумира како дел од сатанскиот култ за долг живот. Пред да станете хипнотизирани од низата странични коментари на Фејсбук, треба да знаете како го добил адренохромот својот мистичен статус.

Каде сум слушнал за адренохром?

aldous-huxley-riviera-cote-d-azur

Есејот на Aлдус Хаксли „Вратите на Перцепција“ во 1954 г., напишан главно за неговите искуства со мескалин, ја разгледува можноста адренохромот да е соединение со слични ефекти како со психоделичниот кактус. Тој не го зел, и не знае како некој би го добил, велејќи дека тоа е спонтано произведено од човечкото тело. Тој го опишува како „производ на распаѓање на адреналин“, што е изненадувачки, точен.

Накратко е спомнат како „drencrom“ во романот „A Clockwork Orange“ од 1962 година, каде што тој е изборен додаток на коктелот (чашата млеко) Moloko Plus, но веројатно нај цитираната употреба на соединението е во новелата „Fear and Loathing in Las Vegas“ на Хантер С Томпсон. Можеби станува збор за роман, но многумина претпоставуваат дека е вистинско нешто што луѓето навистина го правеле и конзумирале. Томпсон не го објаснил адренохромот  во детали, но ова веројатно не е премногу далеку од неговата визија:

Важно е секој што ја читал “Fear and Loathing in Las Vegas” да се запамети дека Gonzo новинарството, стилот на пишување кој што Томпсон го измислил, се заснова на фикционализам и претерување на настани од реалниот живот. Во коментарот на ДВД  “Fear and Loathing in Las Vegas” адаптацијата од 1998 година, режисерот Тери Гилиам рече дека Томпсон му рекол дека ја направи целата адренохроматска работа.

Пронајдете не на следниве мрежи: