Полициска опсада во европскиот парламент: Рации на полицијата поради руско влијание

Полицијата ги испитува тврдењата дека пратениците на Европскиот парламент се платени за да ја промовираат руската пропаганда на веб-страницата на гласот на Европа.

Полицијата денес изврши рации во врска со „руското влијание“ во Европскиот парламент, се вели во соопштението на федералниот обвинител.

Пребарувањата, извршени во приватна резиденција во Брисел и во канцелариите на Европскиот парламент во Стразбур и Брисел, се поврзани со таканаречениот Русијагејт, каде што наводно на пратениците на Европскиот парламент им се пристапувало и наплатувало за промовирање на руската пропаганда преку веб-страницата на гласот на Европа.

„Постојат индикации дека дотичен службеник на Европскиот парламент одиграл значајна улога во ова“, соопштија белгиските органи за спроведување на законот.

Пронајдете не на следниве мрежи: