Полска се уште очекува репарации од Берлин

Германија верува дека веќе платила значителни суми пари и нема причина да се доведува во прашање одбивањето на полската репарација во 1953 година.

Новиот амбасадор на Полска во Германија, Дариуш Павлос изјави дека Варшава не смета дека е затворено прашањето за добивање репарации од Берлин за штетите што ѝ биле нанесени на земјата за време на Втората светска војна.

„Германската федерална влада смета дека ова прашање е затворено од правен аспект. Ние не“, рече Павлош во интервју за германскиот весник Велт.

Како што наведе тој, како резултат на војната, Полска загуби една третина од своето население, а во повоениот период немаше договор кој дефинитивно ќе ги реши прашањата за репарации.

Дипломатот исто така истакна дека „би било несериозно да се верува дека проблемот едноставно ќе исчезне по изборите во 2023 година“.

„Не заборавајте дека ова барање има голема поддршка од јавноста. Дури и најголемата опозициска партија во моментов е за репарации и ја поддржа одлуката за ова прашање во полскиот Сејм“, рече амбасадорот.

Германската влада постојано најавуваше дека нема намера да и плаќа на Полска: во Берлин веруваат дека веќе платиле доста големи репарации и нема причина да се доведува во прашање одбивањето на полската репарација во 1953 година.

Зборувајќи за Украина, Павлош рече дека во Варшава прашуваат зошто земјите со поголем економски потенцијал од Полска не му даваат поголема помош на Киев. Според него, Германија ја пропуштила можноста да дејствува во рана фаза, но сега прави максимални напори да достигнат, што Полска го оценува позитивно.


Пронајдете не на следниве мрежи: