Eврозоната забележа трговски суфицит од 24,1 милијарди евра

Според првите прелиминарни проценки, еврозоната во март забележала суфицит од 24,1 милијарди евра во стоковната трговија со остатокот од светот, објави денеска Евростат.

Вредноста на стоките извезени од еврозоната во остатокот од светот во март 2024 година изнесува 245,4 милијарди евра, што е за 9,2 отсто помалку во споредба со истиот месец лани.

Евидентиран е пад на извозот од земјите од еврозоната кон САД, Велика Британија, Швајцарија и Русија.

Пронајдете не на следниве мрежи: