Издвојуваме

Издвојуваме

Фукујама предвидува дека кинескиот систем ќе „експлодира“

Политичкиот систем на Кина ќе „заврши со експлозија во одреден момент“ бидејќи е ригиден и нееластичен за да го издржи сѐ поголемиот притисок на социјалните мрежи како Weibo, кинеската верзија […]

Издвојуваме

Македонија ante portas ЕУ

По добивањето на последниот извештај за Македонија од страна на европската комисија, не е преамбициозно да се каже дека сме пред портите на ЕУ. Добивме најпозитивен извештај и можеме да […]

Издвојуваме

Грузија се подготвува за дилемата со кохабитацијата

Откако стана јасно дека на парламентарните избори во Грузија победи опозициската коалиција Грузиски сон предводена од милијардерот Бидзин Иванишвили, земјата се подготвува за кохабитација, досега непозната за оваа екс советска […]

Издвојуваме

Даниел Сервер: САД не извршија доволен притисок врз Грција за да се реши

Во пресрет на генералното собрание на Обединетите нации, каде македонската делегација ќе побара да се почитува пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг и да се деблокираат македонските интеграциски […]

Издвојуваме

„Триглав“ изгуби 2,3 милиони евра во Македонија

Осигурителната компанија „Триглав“ ќерка на компанијата „Триглав Осигурување“ АД (поранешно „Вардар Осигурување“) мораше летово на македонската трговско-производствена фирма Матекс да ѝ исплати 2,3 милиони евра оштета, камати и трошоци поврзани […]

Издвојуваме

БАЛКАНОТ И ЕУ: ИНТЕГРИРАНО КОЛО

Европската интеграција сè уште е централната стратешка цел на сите земји од Западен Балкан. Но, кризата во Европа ја менува политичката сцена. Од започнувањето на процесите на приближување меѓу ЕУ […]

Издвојуваме

Македонија една од ретките успеа да задржи ниски даноци

Република Македонија има најниски даноци во споредба со државите членки на Европшската унија и со соседните држави, а претставува една од ретките држави која не ги зголемува даноците во време […]

Издвојуваме

Европската централна банка како тајна влада

Европската централна банка (ECB) со своето влијание на финансиските пазари во Европа сѐ повеќе го зазема просторот наменет за политиката, пишува германскиот дневен весник Sueddeutsche Zeitung, во средата, тврдејќи дека […]