Ова е човекот што го поштедил животот на Хитлер!

Loading...

Најодликуваниот британец на светот  во Првата светска војна, Хенди Тандеј имал ретка шанса да ја спречи Втората светска војна. Но сепак, поради војничка сомилост, не го убил идниот најголем злосторник во историјата…Британецот имал ретка и неверојатна прилика да ја спречи Втората светска војна.
Во последните денови на Првата светска војна на 28 септември 1918 година, после битката за Маркоинд, Хенри Тандеј ја вперил пушката во ранетиот германски војник. Германецот учествувал во најжестоките битки, ја преживеал Вердунската битка, втората битка за Ипрес, се вратил на фронтот после ранувањето во битката на Сома и сега, повторно ранет и дезориентиран од англиската димна бомба, среќата го напуштила пред пушката на Тандеј на патот за Менин. И Англичанецот во жестока борба ноќта претходно бил тешко ранет во ногата. Нанишанил и погледот му се сретнал со Германецот. Ја спуштил пушката.

Германецот благодарно кимнал и исчезнал. Тој сосема човечки чин на сочувство е сфатлив, како и сите други емоции од Првата светска војна. Но добриот Тандеј го оставил да живее токму 29-годишниот Адолф Хитлер, кој уште од претходното ранување во 1917 година бил испратен дома поради „очајна состојба на моралот“, како што напишал неговиот заповедник.
Два пати ранет, два пати спасен, најголемиот злосторник на сите времиња како тешка вина му паднал на младиот Англичанец Тандеј, и тој овој товар го влечел од својата 27-ма година се’ до смртта. Вината изгледа го изела додека од својата разрушена куќа во Ковентри слушал како неговиот сосед вреска додека авион 515 Луфтвафе фрлал бомби, и во паузите од бомбардирањето ги извлекувал од својот дом децата и жените од запалените куќи.
Мислата дека можел да го спречи најголемиот масовен убиец во историјата ги обезвредила и Викторииниот крст, и сите негови ордени. Хенри Тандеј умрел во 1977 година на 86-годишна возраст. Наместо да умре како херој и еден од најодликуваните британски војници од Првата светска војна, умрел како човекот кој немал срце да го убие Хитлер.

Два пати ранет, два пати спасен, најголемиот злосторник на сите времиња како тешка вина му паднал на младиот Англичанец Тандеј, и тој овој товар го влечел од својата 27-ма година се’ до смртта. Вината изгледа го изела додека од својата разрушена куќа во Ковентри слушал како неговиот сосед вреска додека авион 515 Луфтвафе фрлал бомби, и во паузите од бомбардирањето ги извлекувал од својот дом децата и жените од запалените куќи.
Мислата дека можел да го спречи најголемиот масовен убиец во историјата ги обезвредила и Викторииниот крст, и сите негови ордени. Хенри Тандеј умрел во 1977 година на 86-годишна возраст. Наместо да умре како херој и еден од најодликуваните британски војници од Првата светска војна, умрел како човекот кој немал срце да го убие Хитлер.
Сликата прикажува попладне во 1914 година, кога Јоркширскиот режимент конечно направил пауза на патот помеѓу Ипрес и Менин. Во разореното село, не обраќајќи внимание на мртвото тело на коњ пред себе, војниците ги внесуваат и изнесуваат ранетите од разрушена зграда претворена во привремена воена болница. Повеќето луѓе на сликата биле непознати. Но, еден од нив, Хенри Тандеј, бил насликан во прв план, како носи ранет војник кај Ипрес. Матаниа наводно во весник видел фотографија на која Тандеј носи ранет. А Хитлер ја нарачал репродукцијата на сликата токму затоа што го препознал Тандеј.

Го вперил прстот во фигурата на сликата и му рекол на Чемберлен:
„Само превидување ме спаси. Тие англиски младичи целеа на нас ѓаволски прецизно. Овој човек можеше да ме убие. Беше толку близу што мислев дека никогаш повеќе нема да ја видам Германија. Ве молам да му ги пренесете мојата благодарност и најдобри желби“.
Кога Тандеј го сослушал премиерот, сфатил дека после најхрабрата битка во својот живот, му го спасил животот токму на Хитлер.
Британецот имал ретка и неверојатна прилика да ја спречи Втората светска војна.
Во последните денови на Првата светска војна на 28 септемвр

loading...
Loading...