Ознака: вакцина

Вести

Русија на чекор до вакцина против коронавирусот

Русија го утврдила видот на коронавирусот и моментално се работи на развој на вакцината, а веќе постојат пет прототипови, изјавила вицепремиерката на Русија, Татјана Голикова. Како што истакнала, иако постојат […]

Вести

Ахиловата пета од СИТЕ вируси? Научниците го открија „светиот грал“ што може да доведе до универзална вакцина

Истражувачите од општата болница во Масачусетс (МГХ) во САД ја открија „Ахиловата пета“ на повеќето вируси што го мачат човештвото и наскоро би можеле да развијат универзална вакцина. Истражување, развој […]

Вести

Првата вакцина против коронавирусот ќе биде готова за 18 месеци

Вакцина за новиот коронавирус за 18 месеци Коронавирусот, од кој досега животот го загубија повеќе од 1.000 луѓе во Кина, сега има официјално име, COVID-19, наместо досегашното привремено 2019-nCoV. Именувањето […]

Вести

Од годинава две нови вакцини за децата

Главните приоритети на Министерството за здравство годинава е комплетно осовременување на календарот за имунизација со воведување нови вакцини што заштитуваат од пневмокок и од рота вирус, причинители на тешки заболувања […]

Uncategorized

Или вакцина или нема градинка и училиште

Мултисекторска група составена од министерствата за образование, здравство и труд и социјална политика ги разгледуваат можностите како вакцинацијата да биде задолжителен услов за упис на децата во градинка или во […]

Живот

Произведена вакцина која лекува зависност од хероин

Меѓународна група истражувачи развиле вакцина која ја спречува зависноста од хероин со блокирање на наркотичкото дејство на таа дрога. Со други зборови, вакцината спречува корисниците да почувствуваат било каква зависност со […]