Ознака: Илинденско востание

Издвојуваме Историја

Планот на Насер Паша за Задушување на Илинденското востание

Насер паша подготвил план за систематско уништување на востаниците. Востанатите територии ги поделил на сектори во зависност од востаничките центри и топографските услови. Во секој сектор биле испратени големи воени […]

Вести

Во Крушево почнуваат чествувањата за Илинден и за 117-годишнината од Илинденското востание

Крушево денеска на Гумење ги почнува чествувањата за Големиот Илинден и за 117-годишнината од Илинденското востание. Од 19 часот на Гумење е свеченото кревање на знамето на Крушевската Република, а […]

Историја

112 години од битката на Ножот – најкрвавата и најепската битка по Илинденското востание

Битка на Ножот — најголемата и најкрвавата битка водена од Четничкиот институт на Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на […]

Издвојуваме

Што пренесува германскиот печат за настаните во Македонија 1903 година

По донесената одлука за кревање на востание на Конгрес свикан од раководството на ТМОРО, бил подготвен и така наречен Општ план за востанието, а територијата се поделила на седум востанички […]

Издвојуваме

Декларација од ЦК до Големите сили за причините за кревање на Илинденското востанието

Со објавувањето на востанието Централниот комитет, преку своите задгранични претставници, до владите на Големите сили ја испрати и публикува во странскиот и бугарскиот печат следната:Декларација Неказнетите насилства на муслиманите и […]

Вести

Илинденско востание е одговор од македонскиот народ кон сите спротивставени политики

Македонското Илинденско востание е одговор од македонскиот народ кон сите спротивставени политики од европските и балканските земји во тоа време, вели историчарот Александар Стојчев во „Отвореното студио“ на ТВ НОВА.Тој […]

Издвојуваме

Петровски: Потребата за самостојна независна држава никогаш не престанала да биде идеја која ги водела нашите Илинденци

Директорот на Државниот Архив на Република Македонија, Филип Петровски  гостуваше во  емисијата „Јади  Бурек“  со  Јанко Илковски. Тема на разговорот во вчерашната емисија беше промоцијата на книгата  „Илинденските сведоштва“ , издадена […]