Историја

Историја

112 години од битката на Ножот – најкрвавата и најепската битка по Илинденското востание

Битка на Ножот — најголемата и најкрвавата битка водена од Четничкиот институт на Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на […]

Историја

Како грчките андарти наместо Митре Влавот го ликвидирале својот херој Павлос Мелас за чанта со лири

ВМРО не им останувало должно ниту на предавниците, ниту на грчките андарти. Еден од најславените Грци од почетокот на минатиот век, офицерот Павлос Мелас, кој е првиот грчки офицер испратен […]

Видео Историја

Необјавено видео од 2001 год: Како се бранеше со ЛАВОВИТЕ Македонија?

Koнфликтoт од 2001 во Македонија е прилично котроверзна тема. Ова видео досега го имаат погледнато само малкумина, а е чувано во тајност цели 15 години. На овој јутјуб канал пред […]

Историја

Григор Прличев за мајка Македонија во 1885 година

“Мајка Македонија е многу ослабната. Откако го роди големиот Александар, откако ги породи светите Кирил и Методија, оттогаш мајка Македонија лежи на своето легло ужасно изнемоштена. Но, мајка што роди […]

Историја

Како МиГ-15 ја запре американската надмоќ на небото

Супериорноста на исклучителниот ловец МиГ-15 беше еден од клучните фактори кои доведоа до водството на руските пилоти во воздушната војна над Кореја. Военото воздухопловство на САД во септември 1950 година […]

Видео Историја

Вистинска приказна: Работела како курир за Македонците, Грците ја затвориле, и ги извадиле нејзините очи

Од оваа жена треба да се влече пример и да се хвалоспева. Била осудена на 105 години затвор… затоа што работела во организацијата која се викала ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА. Стопроцентен инвалид […]

Избор на уредникот Издвојуваме Историја

Филип Петровски пред година дена ги предвидел работите во ВМРО со 90 проценти точност

На 14ти јануари, скоро пред цела година дена Филип Петровски дал визија за работите во ВМРО-ДПМНЕ. Сега кога се чита овој статус може да се забележи дека над 90 проценти […]

Видео Избор на уредникот Историја

Распоредувањето на единица за Брзи Интервенции – Лавови во 2001 година во Тетовскиот регион

Распоредувањето на единица за Брзи Интервенции – Лавови во 2001 година во Тетовскиот регион. Овој ексклузивен материјал е откриен случајно 15тина години подоцна. Служи како сведоштво за тоа дека во […]

Издвојуваме Историја

Битката на Ножот! – највеличествената страница на македонската историја по Илинденското востание

Битката на Ножот! – највеличествената страница на македонската историја по Илинденското востание. Педесет и четири Македонци ја испишаа највеличествената страница на македонската историја по Илинденското востание, саможртвувајќи се на каменестиот […]

Издвојуваме Историја

Темпо егзекутирал Македонци – извештај на ЦИА

Според извештај на ЦИА од 3 ноември 1954 Темпо бил замешан во ликвидации на Македонци во Македонија во периодот од 1941-1943. Зборовите кои се употребени се егзекуции и ликвидации. Извештајот […]