Историја

Историја

Христо Андонов Полјански – За Крушевската република

Најдобра организација за успешно изведување на востанието била спроведена во крушевскиот реон. По Смилевскиот конгрес крушевските револуционери најактивно се подготвувале за востание. Особено големо внимание му било обрнато на военото […]

Вести Историја

Промоцијата на првиот и вторниот том од зборникот документи „Илинденски сведоштва“

Промоцијата на првиот и вторниот том  од зборникот документи „Илинденски сведоштва“ – Ве информираме дека Државниот архив на Република Македонија организира промоција на првиот и вториот том од зборникот документи […]

Вести Историја

Десната рака на Зоран Заев го заплашува Филип Петровски, кој ги разоткри злосторствата од 1945 во Македонија!

Директорот на Државниот архив на Република Македонија, Филип Петровски беше сослушан од обвинителите во Скопје поради неговиoт  пост на Твитер. Жалбата е поднесена од страна на шефот на локалниот нелегитимен […]

Вести Историја

„Црните страници на УДБА“ промовирани во Куманово

Во кумановскиот театар, денеска во организација на Државниот Архив на Република Македонија беше промовирана едицијата „Црните страници на УДБА“. Директорот на Државниот архив Филип Петровски ги презентираше документите објавени во […]

Издвојуваме Историја

Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија

Коста Веселинов е македонски културен деец, публицист и историчар. Роден е во село Бобшево, Пиринско во 1908 година. Се образува во Горна Џумаја, Пазарџик, каде завршува гимназија, а извесно време […]

Вести Историја

Д-р Филип Петровски во говорот на ГДОМ: Доста е од ова ваше дивеење!

Граѓанското движење за одбрана на Македонија (ГДОМ) продолжува со организација на масовни мирни граѓански собири ширум земјава. ГДОМ вечерва организираше собири на граѓани во Велес, Кочани, Прилеп и Битола. Битола, […]

Вести Историја

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров Директорот на Државниот архив на Република Македонија, д-р Филип Петровски на својот Фејсбук профил објави документи за убиството на Тодор Александров […]

Историја

Македонското прашање и Првата светска војна – симпозиум во МАНУ

Македонското прашање и Првата светска војна (меѓународен симпозиум, 9-10 демекври 2015 Скопје) Михаел Вајтман во својата балканска хроника од 1997 година напиша: „Првата светска војна не започна во Југоисточна Европа […]

Издвојуваме Историја

Истакнати личности од македонската историја: Павел Шатев

Истакнати личности од македонската историја: Павел Шатев Павел Шатев (Кратово, 15 јуни 1882 – Битола, 30 јануари 1951), бил истакнат македонски револуционер и анархист, член на Гемиџиите и еден од […]