Кратка хронологија на МАКЕДОНСКИОТ ХОЛОКАУСТ. До кога ќе молчи Европа?

Loading...

Обидот за менување на името и идентитетот треба да им биде завршница на едновековниот геноцид врз македонскиот народ. Во чест на настраданите и измачени чеда на Македонија, ви презентираме факти и краток филм од голготата и прогонот на 40 илјади деца од Егејска Македонија.
1913-тата година: 4725 градби се изгорени во 40 села околу Кукуш заедно со македонските делови во Солун.
1928-мата година: Сите македонски имиња на селата, градовите, реките и планините се отфрлени и хеленизирани.
1936-тата – 1940-тата година: Под диктатурата на Метаксас, брутално се казнети 5250 Македонци за зборување на македонски јазик.
1945-тата година: Регистрирани се 400 убиства, 440 силувања, 13529 заробени на грчките острови, 8145 затворени, 1605 семејства ограбени, 1943 семејства протерани.
1948-мата година: 40000 македонски деца на возраст од 2 до 14 години се присилно исфрлени од Грција. До овој ден на најголем дел од нив не им е дозволено да се вратат.

Геноцид врз македонскиот народ

Обидот за менување на името и идентитетот треба да им биде завршница на едновековниот геноцид врз македонскиот народ. Во чест на настраданите и измачени чеда на Македонија, ви презентираме факти и краток филм од голготата и прогонот на 40 илјади деца од Егејска Македонија.1913-тата година: 4725 градби се изгорени во 40 села околу Кукуш заедно со македонските делови во Солун.1928-мата година: Сите македонски имиња на селата, градовите, реките и планините се отфрлени и хеленизирани.1936-тата – 1940-тата година: Под диктатурата на Мелаксас, брутално се казнети 5250 Македонци за зборување на македонски јазик.1945-тата година: Регистрирани се 400 убиства, 440 силувања, 13529 заробени на грчките острови, 8145 затворени, 1605 семејства ограбени, 1943 семејства протерани.1948-мата година: 40000 македонски деца на возраст од 2 до 14 години се присилно исфрлени од Грција. До овој ден на најголем дел од нив не им е дозволено да се вратат.

Gepostet von Бојкотирај референдум за С̶е̶в̶е̶р̶н̶а̶ Македонија am Freitag, 27. Juli 2018

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...