Што е поздраво: Путер или маргарин?

Секогаш се двоумиме за изборот, но еве што препорачуваат експертите.Путер или маргарин?
Путерот е направен од природни состојки додека маргаринот најчесто е преработен и содржи хидрогенирани масти кои се многу поштетни од заситените масти кои се наоѓаат во путерот.
Кашкавал или сирење?
Сирењето, освен што има појак вкус, има помалку масти и калории и побрзо заситува.
Свежо или суво овошје?
Во составот на свежото овошје има дури 80 проценти повеќе вода, што значи дека побрзо ќе не засити. Сувото овошје понекогаш може да содржи и хемикалии и дополнителни шеќери.

 
Овошје или овошен сок?
Овошниот сок е богат со природен шеќер и постои опасност да внесете премногу шеќер во организмот. Овошките се полни со растителни влакна, витамини, минерали и антиоксиданти. Кога ќе земеме во предвид дека целото овошје треба да го џвакаме, многу е помала можноста на таков начин да внесеме премногу шеќер.
Ориз или тестенини?
Експертите го препорачуваат оризот бидејќи и онака премногу консумираме пченични производи.
Млечно или црно чоколадо?
Црното чоколадо содржи значително помалку јаглехидрати од млечното и белото чоколадо. Темното чоколадо има специфичен горчлив вкус па помали се шансите дека ќе претерате со консумирањето. Исто така, хранливите материи во поголеми количества се наоѓаат во црното чоколадо.
Млечно или црно чоколадо?
Црното чоколадо содржи значително помалку јаглехидрати од млечното и белото чоколадо. Темното чоколадо има специфичен горчлив вкус па помали се шансите дека ќе претерате со консумирањето. Исто така, хранливите материи во поголеми количества се наоѓаат во црното чоколадо.Путер или маргарин?
Путерот е направен од природни состојки додека маргаринот најчесто е преработен и содржи хидрогенирани

Пронајдете не на следниве мрежи: