Ознака: загадување

Вести

Загадување – горива

Вкупниот транспорт учествува со околу 30 проценти од вкупната емисија на ЦО2 во Европската унија. Од нив, речиси 72 проценти се од патниот транспорт. Автомобилите се најголеми загадувачи и се […]

Вести

Македонија вечерва се гуши. Загадувањето е енормно!

Македонија вечерва се гуши. Загадувањето е енормно! Се чини дека повторно ќе соборуваме рекорди по загаденост. Бројките што ги покажуваат мерните станици се поразувачки. Уверете се сами подолу.

Вести

Франција загуби спор од свои државјани бидејќи не го решила загадувањето

Ова е прв случај од ваков вид, во кој Фарида (52) и нејзината 16 годишна ќерка ја тужеле државата Франција за влијанијата од живеењето близу париската обиколница. Мајката и ќерката […]

Вести Македонија

Македонија се гуши вечерва, насекаде низ државава е измерено огромно загадување

Македонија се гуши вечерва, насекаде низ државава е измерено огромног загадување. Како што може да се види од бројките загадувањето е по 6 и повеќе пати поголемо од дозволеното. Некој […]

Вести

ОБНОВЕНО: Прилеп е интергалактички рекордер во ЗАГАДЕНОСТ – ЧЕСТИТКИ, сега над 1600

Ова не сметавме дека ќе го видиме. Загаденост што се мери со 4 цифри. Веќе бевме водечки во светот со некаде околу бројката 500. Но Прилеп го дуплираше влогот, па […]

Македонија

Со двојно повисоки цени за паркирање ќе се решава загадувањето во Скопје

Иако надлежните уверуваат дека преземаат мерки против енормното загадување на воздухот тие не се чувствуваат. Опасните ПМ 10 честички синоќа во Скопје достигнуваа концентрација над пет пати повисока од дозволената. Скопјани […]

Живот

Луѓето со оваа крвна група се поотпорни на загадувањето на воздухот

Новите истражувања покажуваат дека типот на крвта може да го намали или зголеми ризикот од срцев удар како резултат на високи нивоа на загаденост на воздухот. Се работи за варијанта […]

Македонија

Нови инструменти за мерни станици за загадувањето – догодина

Заменик-министерот за животна средина, Јани Макрадули информираше дека со Планот за чист воздух кој се справува со загадувачите се предвидува во 2019. година да се набават комплетно нови инструменти за веќе постоечките 18 […]