ЗОШТО СЕ РАСПАЃААТ СОВРЕМЕНИТЕ ВРСКИ?

Во нашето современо општество, се повеќе и повеќе луѓе го бараат единствениот/единствената, а во исто време има се повеќе и повеќе врски, кои се разделуваат. На што се должи неуспехот на денешните врски?

img

Според новата книга на оваа тема, ние сакаме премногу партнери, што ја отежнува врската.
Според психолозите, веќе не е доволно да се склучи брак со добар маж или жена – луѓето очекуваат нивните партнери да бидат сè за нив.

Книгата “Бракот – сè или ништо” (The All-or-Nothing Marriage) на професорот по социјална психологија – д-р Ели Финк, е посветена на овој современ проблем кај паровите. Тој вели дека за да имаме среќен однос, треба да побараме помалку од нашиот партнер и да размислиме за тоа како пријателите можат да ни дадат повеќе.

Според професор Финк главната промена во последните 100 години е дека веќе очекуваме од партнерот да ни помогне да растеме и да се претвориме во подобра верзија на себе си.

Околу 53% од браковите во САД завршуваат со развод, додека во Велика Британија овој процент е малку помал – 42. За споредба, во 60-тите години разводите биле значително помалку – само 7% во САД и околу 14% во Велика Британија.

Идејата на книгата е дека менување на природата на нашите очекувања за бракот доведе до повеќе линкови кои не ги исполнуваат очекувањата, и затоа ни се разочаруваме.

Ели Финк додава дека денес многу луѓе бараат партнери кои ги тераат да се чувствуваат секси, компетентни, амбициозни и инспирирани.

Тагови:

Facebook impact:

Објавено среда, 04 октомври 2017 06:42:00
Напишано од емилија