Објавил селфи со својата сопруга па ја разбесни цела нација

Само три дена откако Саудиска Арабија објави дека на жените конечно ќе им биде дозволено да возат автомобили, еден маж вработен во една нафтена компанија на својот Твитер профил објави фотографија со својата сопруга која управува возило.

img

Фотографијата за многу кратко време ги смени гледиштата на многумина, но и предизвика бурни реакции кај многу жители од земјата.

Имено под фотографијата именувана како „Додека чекаме законот да стапи на сила, започнав да ја учам мојата сопруга да вози, на безбеден и легален начин на еден приватен паркинг“. А овој напис предизвика бура реакции кај многумина, дел од коментарите беа следни: „Дали се чувствуваш барем малку засрамено бидејќи објавуваш ваква срамна фотографија“?, „Засрами се“.

И додека жените во Саудиска Арабија ќе можат да возат автомобили дури во јуни 2018 година, на нив се уште им е забрането да се разведуваат, да отвораат сопствена сметка во банка, како и да се вработат без дозвола од најблизок маж во фамилијата.

 

Facebook impact:

Објавено вторник, 10 октомври 2017 03:12:00
Напишано од емилија