Култура

Култура

Промоција на книгата „Името е наша татковина“

Во организација на „Македонски манифест“ и Општина Кочани, вечерва (15.12.2015 година) со почеток во 18:30 часот во просториите на Мултикултурниот центар во Кочани ќе се одржи трибина и промоција на […]

Култура

Промоција на второто издание на Алманахот „Поетска везилка 2015“

Во чест на роденденот на доајенот на македонската литература – Блаже Конески, ОК ВМРО-ДПМНЕ Прилеп, втора година по ред објави КОНКУРС „ПОЕТСКА ВЕЗИЛКА“ за избор на најдобра лична творба.Конкурсот беше […]

Култура

„Вовед во филозофијата на Злото“ на Меди Белаж Касем

Меди Белаж Касем е самоук француски филозоф со туниско потекло, роден во 1973 год., во Париз.Кариерата ја започнува како романсиер, пред да му се посвети на пишувањето на филозофски дела. […]

Култура

Добитникот на Букер, Ласло Краснахоркаи објавен на македонски

Во издание на Издавачкиот центар ТРИ излезе од печат романот „Меланхолија на отпорот“ од годинешниот добитник на Букеровата награда за книжевност, славниот унгарски писател Ласло Краснахоркаи. Ова е прв превод на македонски јазик на Краснахоркаи, […]

Култура

РОМАН ШТО ГИ РУШИ СТЕРЕОТИПИТЕ – ПРЕД МАКЕДОНСКИТЕ ЧИТАТЕЛИ

9 декември 2015, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство го најавува објавувањето на романот „Сушен период“ од Габриела Бабник. Во Словенија книгата беше пречекана како настан со кој […]

Култура

Промоција на книга Томаж Шаламун

Во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив“ во Паркот на Книгите, на девети декември (среда) 2015 година во 18 часот, книгоиздателството „Матица македонска“ во соработка со амбасадата на Република Словенија во Република Македонија, ќе […]

Култура

Македонија со свој штанд на Меѓународниот саем на книгата во Софија

По неколкугодишна пауза, од 8 до 13 декември годинава, Република Македонија со свој штанд ќе учествува на Меѓународниот саем на книгата во Софија во Република Бугарија.Претставувањето на Република Македонија на […]

Култура

СРЕДБА СО ЈАНЕ КОЏОБАШИЈА

Во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ од Скопје, на седми декември (понеделник) во 13 часот 2015 година ќе се одржи средба со познатиот музиколог Јане Коџобашија. Во оваа пригода ќе бидат промовирани негови научни […]