Култура

Култура

Божиќен концерт на Филхармонијата со изведба на композиции од руската класична музика

Македонската филхармонија утре напладне во Македонскиот народен театар ќе изведе Божиќен концерт, под диригентство на Саша Николовски-Ѓумар.Оркестарот ќе изведе дел од најубавите композиции на руската класична музика – свитата „Оревокршачка“ […]

Култура

На конкурсот за традиционалните награди на ДПМ конкурираат 85 книги

На конкурсот за традиционалните награди на Друштвото на писателите на Македонија пристигнале 85 дела објавени во 2015 година. Книгите конкурираат за наградите „Ацо Шопов“ за поезија, „Стале Попов“ за проза, […]

Култура

Нови 50 наслови од едицијата „Ѕвезди на светската книжевност“

Нови 50 наслови од едицијата „Ѕвезди на светската книжевност“ денеска беа промовирани во Порта „Македонија“ со што полека се заокружува овој Владин проект, кој опфаќа превод на вкупно 560 дела […]

Култура

Отворена Археолошката изложба 2015

Во Археолошкиот музеј на Македонија беше отворена годишната археолошка изложба на која на крајот на секоја година пред јавноста се изложуваат најзначајните артефакти кои се пронајдени при истражувањата на локалитетите.На […]

Култура

Средба со поетесата Гордана Михаилова – Бошнаковска

Во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив“ од Скопје, на 30 декември (среда) 2015 година, во 19 часот ќе се одржи средба со Гордана Михаилова Бошнаковска.Во оваа пригода дваесетина поети ќе беседат и […]

Култура

НАЈГОЛЕМИОТ БЕСТСЕЛЕР ВО ПОРАНЕШНА ЈУГОСЛАВИЈА ОБЈАВЕН НА МАКЕДОНСКИ

28 декември 2015, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство го најавува објавувањето на романот „Трошки“ од Миха Мацини. Романот „Трошки“ бил најголемиот бестселер во поранешна Југославија, прогласен за најдобар роман на […]

Култура

ПРОМОЦИЈА НА ДВЕ КНИГИ ОД АКАДЕМИК ВЛАДО КАМБОВСКИ

Во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив“ од Скопје, на 29 декември (вторник) 2015 година, во 19 часот ќе се одржи средба со академик Владо Камбовски.Во оваа пригода ќе бидат промовирани неговите книги: […]