Култура

Култура

ДПМ ќе ги соопшти најуспешните остварувања од издавачката продукција

Друштвото на писателите на Македонија денеска ќе ги соопшти добитниците на наградите за најуспешни остварувања од издавачката продукција во минатата година.Ќе бидат соопштени добитниците во категориите „Стале Попов“ за најдобра […]

Култура

Францускиот институт во Скопје го најави гостувањето на истакнатиот филозоф Пјер Касу-Ногес

По повод манифестацијата „Ноќ на идеите“ и во рамките на циклусот на современа француска филозофија, Францускиот институт во Скопје го најави гостувањето на Пјер Касу-Ногес, истакнат филозоф, професор на Универзитетот […]

Култура

Премиера на „Повратник“ вечер во кино Милениум

Филмот кој е годинашниот освојувач на наградата „Златен Глобус“ и е главен фаворит за освојување на наградата „Оскар“ во неколку категории вечер ќе го има премиерното прикажување во кино Милениум.ПОВРАТНИК […]

Култура

Изложба на слики од колекцијата на Раде Силјан

Во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив“ од Скопје,на 21 јануари 2016 година во 19 часот ќе биде отворена изложба на слики од колекцијата на Раде Силјан.На изложбата се застапени дела […]

Култура

Државниот Архив на РМ ја презеде личната архива на писателот Симон Дракул

Државниот архив на Република Македонија информира дека во 2015 година ја презеде личната архива на г. Симон Дракул – историчар, писател, преведувач, директор на Македонскиот народен театар, научен советник во […]

Култура

Државниот Архив на РМ го објави вториот дел од „Специјалната едиција на документи“

Државниот архив на Република Македонија го објави вториот дел од Специјалната едиција на документи верни на оригиналот. Првиот дел од Специјалната едиција е објавен по повод Денот на независноста на […]

Култура

Јубилејно издание на списанието „Македонски архивист“

На крајот од 2015 година излезе од печат јубилејното издание „Македонски архивист“ – списание на Државниот архив на Република Македонија, број 20, година издавање XX.Списанието содржи пригодни текстови за новиот […]

Култура

Печатено издание на книгата „Од збор до збор“ на Тихомир Јанчовски во Антолог

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го објави второто, печатено издание на книгата „Од збор до збор“ на Тихомир Јанчовски. Електронското издание на оваа книга пред две години беше објавено на […]