Култура

Култура

НОВА ПОЕТСКА КНИГА ОД ГЕОРГИ БАРБАРОВСКИ

Во рамките на јубилејната програма,по повод 25-годишнината од основањето на „Матица македонска“ од Скопје, излезе од печат поетската книга „Струпки“ од современиот македонски поет, публицист и преведувач, Георги Барбаровски.Во „Струпки“ авторот застапува […]

Култура

Осум македонски филмови на 23. издание од „Фебио Фест“ во Прага

На овогодишното 23. издание на Меѓународниот филмски фестивал „Фебио Фест“, кој се оддржува од 17-25 март во Прага, еден дел е посветен на македонскиот филм.На Фестивалот, ќе бидат претставени филмовите […]

Култура

Објавена „СЕДУМЦРКВИЕ“ – Ремек-дело на модерната готика

21 март 2016, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство го најавува објавувањето на романот „Седумцкрвие“, готскиот трилер посветен на Прага од чешкиот писател Милош Урбан. Преводот […]

Култура

Денови на франкофонијата во Македонија

По повод Меѓународниот ден на Франкофонијата 20 Март, во Младинскиот културен центар под мотото „Франкофонијата ти отвора врати!“ денеска и утре ќе се одржуваат голем број на активности во рамки […]

Култура

„БАВНАТА СМРТ НА ЛУСИЈАНА Б.“ – НОВА КНИГА ОД ГИЛЈЕРМО МАРТИНЕС НА МАКЕДОНСКИ

14 март 2016, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство го најавува објавувањето на трилерот мистерија „Бавната смрт на Лусијана Б.“ од најпопуларниот современ аргентински писател, Гилјермо […]

Култура

Интензивирање на културната соработка помеѓу Македонија и Црна Гора

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и нејзиниот црногорски колега Павле Горановиќ денеска потпишаа Програма за културна соработка меѓу Македонија и Црна Гора за периодот 2016-2019 година.– На денешната билатерална средба […]

Култура

Прва самостојна изложба на цртежи на младиот графички и веб дизајнер Давид Ристевски

Првата самостојна изложба на цртежи на младиот графички и веб дизајнер Давид Ристевски, попознат какао Dreadpen, ќе биде отворена на 14 март со почеток во 20 часот, во Concept 37 во Скопје. […]

Култура

НУБ „Св. Климент Охридски“ ќе ја организира манифестацијата „Ден на читателот“

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје од оваа година започнува да ја организира манифестацијата Ден на читателот посветена на читателите во Република Македонија.На овој ден во чест […]