Култура

Култура

Пламенка Трајковска – „Гудачки квартет наше мало“ – 4 концерти на класична музика наменети за деца

На 26 февруари во основното училиште Лазо Ангеловски ќе се оддржи првиот од четирите концерти на класична музика наменети за деца во организација на Пламенка Трајковска – мали камерни состави […]

Култура

Отворена изложба на Пабло Пикасо во МКЦ

Вчеравечер /19.02.2016 година, петок/ во галеријата на Младинскиот културен центар пред огромен број посетители беше отворена изложба на дела од големиот шпански сликар Пабло Пикасо.На отворањето присуствуваа градоначалникот на Град […]

Култура

Публикација на Државниот архив на Република Македонија: „Дипломатски документи за Граѓанската војна во Грција [1947-1949]“

Излезе од печат зборникот „Дипломатски документи за Граѓанската војна во Грција (1947-1949)“, книга 2 во редакција на д-р Новица Велјановски.Книгата содржи избор од 85 дипломатски документи од поранешното Министерството за […]

Култура

Одбележување на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

21 февруари е прогласен за Меѓународен ден на мајчиниот јазик од страна на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) на 17 ноември 1999 година на 30-тата […]

Култура

Најдобрата прозна книга за 2015 г. – средба со Оливера Николова

По рамките на пладневните книжевни средби организирани по повод одбележувањето на 25 годишнината од основањето на „Матица македонска“,во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив“ во четврток (18 февруари) во 13 часот ќе се одржи […]

Култура

Книжевни средби во паркот на книгите: Разговори со македонските автори

По повод одбележувањето на 25 годишнината од основањето на „Матица македонска“, во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив“ од Скопје, започнуваат серија средби и разговори со македонските автори кои се дел од од годините […]

Култура

Објавен романот „Макунаима“ од творецот на современата бразилска литература

15 февруари 2016, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со големо задоволство го најавува објавувањето на романот „Макунаима“ од Марио де Андраде. Книгата е дрска и убедлива, сигурен триумф на фантазијата.Преводот на македонски […]

Култура

ДПМ ќе ги соопшти најуспешните остварувања од издавачката продукција

Друштвото на писателите на Македонија денеска ќе ги соопшти добитниците на наградите за најуспешни остварувања од издавачката продукција во минатата година.Ќе бидат соопштени добитниците во категориите „Стале Попов“ за најдобра […]