Култура

Култура

Македонски актери ќе играат стриптиз на 8-ми март

На 8-ми март ќе се одржи урнебесна претстава во Театар Комедија.На сцената ќе видиме 6 млади момци како ги задоволуваат фантазиите на дамите. Претставата „Вардарски пастуви“ ќе има премиера на […]

Култура

Претставување на изложбата на 101 фотографија на браќата Манаки во Меморијалниот дом во Каен, Нормандија

Македонскиот центар за фотографија, Францускиот институт во Скопјe, Канцеларијата на соработката Нормандија/Македонија во Скопје, Кинотеката на Македонија, Државниот архив – одделение Битола и Агенцијата за филм на РМ, организираат прес […]

Култура

Изложба во Дојран: „Одбележување 100 години од Првата светска војна: Британија и Македонија“

Изложба „Одбележување 100 години од Првата светска војна: Британија и Македонија“ ќе биде оворена денеска во Музејот на Првата светска војна во Стар Дојран.Проектот е финансиран од Амбасадата на Велика […]

Култура

Промоција на книгата „Продавачот на ветaр и магла и други приказни“ од Стефан Марковски

Во четврток (25 февруари, 2016 година) со почеток во 21 часот, во бифето на Младинскиот културен центар (МКЦ), ќе се оддржи промоција на книгата „Продавачот на ветaр и магла и […]

Култура

Пламенка Трајковска – „Гудачки квартет наше мало“ – 4 концерти на класична музика наменети за деца

На 26 февруари во основното училиште Лазо Ангеловски ќе се оддржи првиот од четирите концерти на класична музика наменети за деца во организација на Пламенка Трајковска – мали камерни состави […]

Култура

Отворена изложба на Пабло Пикасо во МКЦ

Вчеравечер /19.02.2016 година, петок/ во галеријата на Младинскиот културен центар пред огромен број посетители беше отворена изложба на дела од големиот шпански сликар Пабло Пикасо.На отворањето присуствуваа градоначалникот на Град […]

Култура

Публикација на Државниот архив на Република Македонија: „Дипломатски документи за Граѓанската војна во Грција [1947-1949]“

Излезе од печат зборникот „Дипломатски документи за Граѓанската војна во Грција (1947-1949)“, книга 2 во редакција на д-р Новица Велјановски.Книгата содржи избор од 85 дипломатски документи од поранешното Министерството за […]

Култура

Одбележување на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

21 февруари е прогласен за Меѓународен ден на мајчиниот јазик од страна на Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) на 17 ноември 1999 година на 30-тата […]