Ознака: Гоце Делчев

Вести

„Дојде живот“ и за студентите- домот „Гоце Делчев“ остана без струја

И студентите почнаа да ги чувствуваат „придобивките“ од новата власт која донесе живот во Македонија.Студентите во студентскиот дом „Гоце Делчев“ денеска останаа без електрична енергија. Според нашите информации, студентите побарале […]

Вести

Продолжуваат реконструкциите во студентскиот дом Гоце Делчев

Министерството за образование и наука продолжува со инвестициите за темелна реконструкција на најголемиот студентски дом  “Гоце Делчев“ во Скопје.Со етапната реконструкција на овој капитален објект до овој момент се опфатени […]

Издвојуваме

НОВА ПРОВОКАЦИЈА на пробугарите!

Нова провокација на пробугарите: „Да си го вратиме ВМРО!“Оваа година се навршуваат 113 години од Илинденско-Преображенското воистание, организирано и раководено од Внатрешната македоно-одринска револуционерна организација, како и 130 години од […]

Локална самоуправа

Денес е „Весела среда“ во библиотеката „Гоце Делчев“

Денес е „Весела среда“ во библиотеката (10:00)Продолжува проектот „Весела среда со Библиотеката”. Координаторката на проектот и библиотекарка, Олга Давчева, овој пат заедно со дечињата од Едукативниот центар ,,Smart and happy […]

Издвојуваме Историја

Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија

Коста Веселинов е македонски културен деец, публицист и историчар. Роден е во село Бобшево, Пиринско во 1908 година. Се образува во Горна Џумаја, Пазарџик, каде завршува гимназија, а извесно време […]

Издвојуваме

Обиколките на Гоце Делчев низ Македонија

Од вклучувањето во организацијата, до неговата смрт, Гоце постојано се движел низ Македонија. Во април 1895 год, Гоце заедно со Туше Делеиванов тргнал на обиколка низ Македонија.Патувањето започнало на 10  април […]