Стапете во брак, добро е за вашето здравје!

Најновата студија покала дека свадбата претставува вистински благодет за женското здравје.

img

До сега многу истражувања покажале дека бракот на мажите им го продолжува животот, а сега тоа е докажано и за жените. Омажените дами имаат 28% помала шанса да умрат од болес на срце за разлика од слободните, а сето тоа е благодарение на сопругот кој ги охрабрува на време да посетат лекар.

Иако се покажало дека нема разлика во бројот на заболени, омажените жени имаат поголема шанса да се спасати и да ја надминат дури најтешката болест. Исто така, дамите кои се во брак лесно го менуваат стилот на живот и редовно земаат лекови во случај да се разболат.

– Поради меѓусебната потпора на сопружниците да се грижат за здравјето, од 100 заболени жени по 3 децении брак, само 3 ќе починат, а од 100 жени на иста возраст кои се сами, можат да починат 4 повеќе – изјавила Сара Флоуд од универзитетот Оксфорд.

Тагови:

Facebook impact:

Објавено вторник, 05 декември 2017 03:07:00
Напишано од Вероника