ФОТО: Ова е најтешката работа во светот, а слабо е платена!

Живиот вулкан Ијен во Индонезија, изобилува со огромни количества сулфур чија „берба“ се смета за најтешката работа во светот.

img

Тамошните рудари, кои редовно го ризикуваат животот работејќи ја оваа работа во крајно нехумани услови, земаат само 21 долар дневно.

Тие на својот грб носат руда со тежина колку на еден човек, а од отровите се заштитуваат со една крпа на лицето.

Ваквата тешка работа често остава последици по здравјето на луѓето.

Вулканот не еруптирал веќе 64 години, но се смета за „жив“ и претставува опасност по здравјето на рударите.

Нивната работа почнува во мрак по полноќ, а поради малата видливост до еден метар, користат батерии и мора да балансираат помеѓу стрмните и опасни карпи.

Овој вулкан е познат по тоа што наместо портокалова лава, исфрла лава со сина боја.

Сето ова е резултат на хемиски процеси кои придонесуваат бојата на лавата да биде сина.

Facebook impact:

Објавено недела, 17 јули 2016 08:17:00
Напишано од Ирина