Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица
- Португалец 17 години бил држен како роб
- Загина 19-годишен возач во Србија, со автомобилот удрил во бетонски крст
- Запленети 1,8 тони кокаин во близина на островот Сен Мартин
- (Видео) Андоновска: Одговорно ви тврдам, во Македонија моментално НЕМА ТРИКАФТА!
- Маричиќ: 20 години од големото проширување на ЕУ, ние треба да сме во следното
- Небензја бара меѓународна истрага за случувањата во Газа
- Запленетото оружје од фронтот во Украина атракција во Москва!
- (Не)успешно разоружување на Србија – Бројот на нелегално оружје расте
- Дали знаете како сексот влијае на работата? Запомнете добро
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.