Култура

Култура

Информација за праизведба на современиот балет „ПЕПЕЛАШКА“ од Сергеј Прокофјев на 19.11.2022

На 19 ноември со почеток во 19.00 часот за првпат на сцената на Националната опера и балет ќе се изведе современиот балет во 3 слики „Пепелашка“ од Сергеј Прокофјев, современа […]

Култура

Претставата „Народен непријател“ гостува во Р. Црна Гора

По фестивалското гостување во Витербо, Р Италија, Македонскиот народен театар со претставата „Народен непријател“ ќе учествува и на 18. Меѓународен фестивал на актерот, Никшиќ 2022. Во натпреварувачкиот дел од програмата, […]

Култура

Информација за изведба на операта „Кавалерија рустикана“ од Пјетро Маскањи на 11.11.2022

Tрагичната приказна за љубовниот триаголник, за традицијата која се испречува помеѓу страста иљубовта, омразата и одмаздата, прикажани во операта „Кавалерија рустикана“ од ПјетроМаскањи, ќе се изведе на 11 ноември со […]

Култура

Георги Шарески со интимен концерт ДУЕТИ во Филхармонија

Оваа сабота, во камерната сала на Македонската филхармонија, имате шанса да присуствувате на единствен концерт, во кој во интимна атмосфера ќе биде претставена жанровски неограничената и автентична музика на еден […]

Култура

Костадиновска-Стојчевска во Археолошкиот музеј: Силна меѓународна активност во истражувањата и публикации за заштитата на културното наследство

„Во Археолошкиот музеј на РС Македонија се постигнати завидни резултати во реализацијата на тековната програма во делот на теренските истражувања. Тимот на установата работеше на подводниот археолошки локалитет од железното […]

Култура

„Народен непријател“ гостува на 25. Фестивал во Р Италија („Quartieri dell’Arte“)

Македонскиот народен театар со претставата „Народен непријател“ од Хенрик Ибзен, а во режија на Нина Николиќ, ќе учествува на 25. Фестивал во Р Италија („Quartieri dell’Arte“). Претставата ќе има само […]

Култура

Најавена изведба на балетската претстава „ГОСПОЃИЦИТЕ ОД АВИЊОН“ на 5.11.2022

Во рамките  на манифестцијата „Есенски музички свечености“ 2022 на сцената на Националната опера и балет на 5 ноември во 20.00 часот ќе се изведе атрактивната балетска претстава „ГОСПОЃИЦИТЕ ОД АВИЊОН“. […]

Култура

Изведба на балетската претстава „Рајмонда“ од Александар Глазунов, по повод Светскиот ден на балетот на 1.11.2022

По повод Светскиот ден на балетот кој оваа година се одбележува на 2.11.2022, на сцената на Националната опера и балет на 1 ноември 2022 (вторник) со почеток во 20.00 часот, […]